31 Ağustos 2010 Salı

Değişimin Aktörleri

Değişimin ilk aktörü Aziz Yıldırım.


12 yıldır yapmadığı birşeyi yaparak Aykut Kocamanı tek yetkili olarak başa getirdi. Bence bu Aziz Yıldırım bile değişebildiğine işaretti. Şuan belki kimse farkında değil fakat gelecek yıllarda (eğer Aykut hoca erken gönderilmezse) Aziz Yıldırımın bugünkü kararı çok konuşulacak ve takdir toplayacaktır. Aziz Yıldırımın çok hatası oldu. Ama şimdi de övgü zamanı. Çünkü Aykut Kocaman operasyonunu geçen yıl Aziz Yıldırım başlattı. Belki fikri veren başakası olabilir ama şauna kadar böyle biri çıkmadığı için bütün pay Aziz Yıldırımındır. Tesisleşme konusunda Fenerbahçe'ye çağ atlatan Aziz Yıldırım maalesef aynı başarısını futbol takımı başarısı konusunda gösteremedi. Bunun tek sebebi futbolun başına profesyonel birini geçirmeyerek ve tüm kararları kendisi almasıydı. Son yıllarda diğer tüm branşlarda başarıyı yakalayan Fenerbahçe futbolda başarı anlamında geçmişe göre üstüne koyamaması Aziz Yıldırımın gücünü zayıflattı. O da bu durumun farkındaydı ve geçen sene başında Aykut Kocamanı yani profesyonel bir futbol adamını futbol takımının başına getirdi. Lig şampiuonu olma sevdası yüzünden Daumla yeniden anlaşmak zorunda kalan Aziz Yıldırım bir yandan da geleceği kurmanın düşüncesi içerisinde Aykut Kocamanı Sportif Direktör adı altında Fenerbahçe futbol takımının içine soktu. Şurası kesin ki Aziz Yıldırım da diğer herkes gibi Aykut Kocamanı bir sene içerisinde teknik direktörlüğe getireceğini bilmiyordu. Plan 3 sene Daumla lig şampiyonu olmak ve daha sonra Aykut Kocamanla Avrupaya açılmaktı ama olmadı. Yine de Aziz Yıldırım adeta kendi sözlerini çiğneyerek (Aziz Yıldırım, aykut Kocaman için "Ben burada olduğum sürece sportif direktör olarak kalacaktır" demişti) Aykut Kocamanı tam yetki ile başa getirdi. Bu kaos döneminde verdiği en iyi karardı.

İkinci Aktör Aykut Kocaman.


Fenerbahçe sevgisi , teknik direktörlükten ve daha fazla para kazanmakdan ağır bastı ve Sportif direktörlüğü kabul etti. O zaman içinde gelecekte Fenerbahçenin teknik direktörü olma isteği var mıydı yok muydu bilemem ama her Fenerbahçeli gibi Kulübüme hizmet etmek için ne iş olursa yaparım dedi adeta ve göreve başladı. İlk sene Aykut Kocaman için oldukça zordu. Sportif direktörlük Türkiye için de onun içinde yabancı bir kavramdı. Bunun altından kalkmak hiç kolay değildi. Kaldı ki başında Aziz Yıldırım gibi bir başkan varken bu daha da zordu. Daumla sık sık karşı karşıya geldi. Medya da bu durumu körükledi. Sezon sonu Aykut Kocamanın sözleri pek kendi tarzı değildi. " Daum kalırsa ben giderim " bu sözü ağzından duymadık ama %99 söylediği bilgisini aldık. Netice itibarı ile Daum gitti Aykut hoca kaldı. İyi de oldu. Bu sene kendi transferlerini kendi yaptı ve kendi oynatıyor. Herşey onun elinde. En azından dışarıdan böyle görünüyor. Bu yetkisini çok iyi kullandı bu güne kadar. Geleceğe yönelik bir sistem kurdu ve bu sisteme uygun oyuncular aldı. Bazı oyuncuları gönderdi. Değişim sürecinde daha gelenler ve gidenler olacak. Tek kriter gelenler gidenlerden daha mücadeleci olacak. Aykut Kocaman en az 3 yıllık bir plan yaptı. Umarım en az 3 yıl kimse karışmaz Aykut Kocamana. Eğer bu sabrı gösterirsek sonraki 30 yılımız kurtulabilir..

Üçüncü Aktör Futbolcular.


Özellikle Alex ve Aurelio ile birlikte başlayan bir Brezilya ekolü günümüzde yerini ağırlıklı Afrika kökenli futbolculara bıraktı. Tek istisnası Stoch. Fenerbahçenin bu sezon adığı ve ilginedikleri futbolcular müacedele gücü yüksek oyunculardan oluşuyor. Bu başlı başına bir değişimin kanıtıdır. Halihazırda Fenerbahçede halen çok sayıda Brezilyalı futbolcu var. Ama artık bu futbolcuların hepsi eleştiri alıyor ve gönderilmesi göündemde. Bilica, Santos, Cristian, hatta Alex bile fazlasıyla eleştiriliyor. Tahminim ara transfer döneminde 2-3 oyuncunun daha değişeceği ve seneye kalan Brezilyalıların bir şekilde kulüpten ayrılacağı yönünde. Yerlerine mutlaka iyi oyuncular alınacaktır. Bundan en ufak bir şüphem yok.

Dördüncü Aktör Fenerbahçe taraftarı.


Artık güven duygusu oluştu tüm Fenerbahçe taraftarında. Artık bizden biri gibi düşünen Daum yok. Artık bizden bile daha iyi şeyler düşünen ve başarmak için çalışan bir Aykut KOCAMAN var. Gelecek yıllarda gelecek olan muhtemel başarılar için günümüzdeki başarısızlıklara boyun eğen Fenerbahçe taraftarına düşen tek görev maçlara maksimum ilgi göstermeye devam etmek. Bazen başarıya ulaşmak için bir takım sıkıntılar çekmek gerekir. Bu sezon Fenerbahçeli taraftarların futbolculardan istediği tek şeyin Şampiyonluk değil güzel futbol olması lazım. Bu yük taraftarın bu sağduyuyu göstereceğine inanıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder